KELAS ONLINE

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Tahniah dan selamat datang diucapkan kepada pelajar baru bulan Mac dan April. Anda berpeluang bergabung dengan kami di #AkademiBekerjadiRumah (ABDR), bersama 12 guru online, 2 pelatih (trainer) akaun/kewangan. Anda juga berpeluang bergabung dengan lebih 700 blog.

Anda boleh sertai mana-mana kelas online berikut berdasarkan minat dan keperluan anda:  •  Kelas asas blog dan penulisan
  •  Kelas asas blog, fan page dan mula bisnes
  •  Kelas penulisan kreatif
  •  Kelas beriklan mudah.my
  •  Kelas penulisan ebook pertama
  •  Kelas borong Telekung solat
  •  Kelas urus akaun WAHM SOHO

4 Pakej telah disediakan. Pilihlah kelas berdasarkan keperluan, minat dan kemampuan anda
Penerangan kelas:

1. Kelas online asas bina blog penulisan - belajar menulis cara santai tapi masih mengekalkan bahasa melayu formal. Salah satu cara menarik minat pembaca dan melawat blog anda. Bina tapak awal memperkenalkan diri pada pembaca/bakal pelanggan. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca supaya datang dan datang lagi. Bergabung dengan lebih ramai blogger di akademi kami, kini sudah mencecah 600 blog untuk membantu aliran trafik ke blog. Belajar mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog. Bagi yang sudah ada blog, tapi masih tiada idea menulis dan tidak konsisten juga dialu-alukan untuk sertai kelas ini.

2. Kelas online asas blog fanpage mula bisnes - bagi yang mahu mulakan bisnes online tapi tidak tahu mengenai cara-cara memulakannya. Mahu mula berbisnes tapi masih tiada produk. Belajar urusniaga mudah dengan mnggunakan medium percuma blog, fanpage, fb. Belajar menjana pendapatan awal bermula RM5, RM10, tingkatkan lagi RM20, RM50, RM100 dan seterusnya (tertakluk kepada kerajinan dan konsistensi masing-masing). Kelas yang sangat sesuai untuk suri bekerjaya yang sangat sibuk, suri rumah sepenuh masa dan bagi mereka yang mahu buat secara sambilan atau sepenuh masa. Malah turut sesuai bagi kaum lelaki seperti saya juga. Belajar membuat blog kedai online, belajar menulis konsisten, buat borang tempahan, jenis-jenis entri blog, buat fan page, belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.

3. Kelas beriklan di mudah.my - mudah.my merupakan medium promosi online secara percuma. Belajar teknik beriklan dengan betul di situ.

4. Kelas penulisan kreatif - bagi yang bercita-cita menulis cerpen. Belajar menulis cerpen dahulu sebelum menulis novel. Apabila sudah pandai menulis cerpen, insya Allah boleh menulis novel.

5. Rakan niaga / pengurus online akademi - Kami buka penyertaan ini kepada mereka yang mahu memulakan bisnes online tapi tiada produk untuk diniagakan. 3 produk utama akademi iaitu kelas online, produk digital ebook dan pakej iklan. Kesemuanya seratus peratus melalui online. Tiada stok yang perlu disimpan, juga tidak memerlukan modal tinggi. Hanya berbekalkan komputer dan talian internet.

6. Kelas urus niaga akaun bisnes kecil WAHM SOHO - bagi mereka yang mahu belajar mengurus akaun bisnes.

Apa yang kita belajar dalam kelas asas blog dan penulisan?

a. Menulis cara santai, tetapi masih lagi mengekalkan Bahasa Melayu formal. Ini salah satu cara menarik minat pembaca suka dan datang lagi ke blog.
b. Bina tapak awal memperkenalkan diri kepada pembaca/bakal pelanggan.
c. Belajar menulis dan latihan menulis untuk dapatkan momentum. 
d. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi.
e. Bergabung dengan lebih ramai blogger-lebih 600 blog dalam akademi, untuk membantu aliran trafik ke blog.
f.  Ramai yang mahu bermula tetapi tidak tahu cara, menulis boleh dilatih jika tahu teknik yang betul.
g. Mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog.
h. Sudah ada blog, tetapi sudah tidak ada idea untuk meneruskan usaha berblog.

Jika anda tergolong dalam salah satu kategori di atas, anda boleh menyertai kami dalam kelas asas blog dan penulisan. Anda boleh pm saya di facebook atau mesej di inbox atau mesej.whatsapp saya untuk keterangan lanjut. Pendaftaran adalah setiap hari.

Apa yang kita belajar dalam kelas asas blog dan fan page (mula bisnes)?

a. Kelas ini khusus bagi suri rumah atau kaum lelaki yang ingin bekerja di rumah tetapi benar-benar tiada pengetahuan mengenai urus niaga secara online.
b. Mahu mula tetapi tidak tahu mengenai cara-caranya.
c. Mahu mula tetapi tidak ada produk. Kami menyediakan beberapa produk pilihan, produk sunnah, buku, pakej ebook dan juga ruang periklanan. Malah anda juga berpeluang menjadi pembantu kelas di akademi bekerja di rumah.
d. Kelas ini sesuai untuk belajar menjana pendapatan awal RM10, kemudian tingkatkan lagi, RM20, RM50, RM100 begitulah seterusnya (ini adalah tertakluk kepada usaha yang konsisten daripada peserta.
e. Kelas ini juga sesuai untuk suri yang sibuk, surirumah sepenuh masa, suri bekerjaya yang mahu buat secara sambilan dan juga kaum lelaki yang mahu bekerja dari rumah. Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.
f. Apabila sudah semakin pandai, anda boleh meneruskan pembelajaran bersama pakar pemasaran yang lain. Anda juga berpeluang membina jaringan bisnes secara online.
g. Apa yang anda akan belajar di dalam kelas ini? Belajar buat blog kedai online, belajar menulis konsisten, belajar buat borang tempahan, jenis-jenis entri, belajar buat pan page, belajar buat pautan, belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.

Jika anda tergolong dalam salah satu kategori di atas, anda boleh menyertai kami dalam kelas asas blog dan penulisan. Anda boleh pm saya di facebook atau mesej di inbox atau mesej.whatsapp saya untuk keterangan lanjut. Pendaftaran adalah setiap hari.


Apa yang diajar di kelas asas blog dan penulisan kreatif?

Pertama sekali, guru online akan analisis pelajar untuk melihat minat, kecenderungan, dan kemahiran. Analisis ini akan menentukan fokus blog dan genre penulisan kreatif. Pelajar perlu menyiapkan 44 entri sepanjang kelas berlangsung. Entri di blog ini merangkumi catatan harian, ulasan buku, tugasan yang diberi, cerpen, dan travelog pengalaman. Antara tugasan yang diberikan adalah menulis babak/cerita pendek berdasarkan gambar, potongan ayat, dan perkataan. Pelajar perlu menyiapkan sekurang-kurangnya 2 cerpen dalam 44 entri.

Soalan-soalan yang selalu ditanya:

1. Saya mahu tulis novel bukan cerpen. Kelas ini sesuaikah untuk saya?

Pelajar akan diberikan e-book 101 Tip Penulisan Novel secara percuma bersama 2 e-book lain iaitu Asas Blog dan Kompilasi Cerpen Rautan Kasih. Dalam e-book 101 Tip Penulisan Novel ini, terkandung tip memulakan penulisan novel sehinggalah tip berurusan dengan penerbit. Latihan yang diberikan memang cerpen, namun aplikasinya masih sama. Apa yang dipelajari boleh digunakan untuk menulis novel. 

2. Pukul berapa dan hari apa kelas berlangsung?

Kelas boleh berlangsung setiap hari, dua hari sekali, seminggu sekali. Terpulang pada pelajar. Tiada waktu yang spesifik. Pelajar dan guru online akan berkomunikasi melalui mesej dan group di FB. Setiap kali siap tugasan, maklumkan kepada guru online untuk disemak (untuk tugasan dan cerpen). Dari semasa ke semasa, guru online akan pantau blog pelajar.

3. Jika saya sertai kelas ini, adakah pasti karya saya akan diterbitkan?

Tidak ada jaminan daripada guru online. Semuanya bergantung pada usaha dan rezeki. Guru online hanya membantu, menunjukkan jalannya. 

4. Saya sudah ada manuskrip yang sudah/sedang ditulis. Adakah saya boleh berikan kepada guru kelas online untuk dibaca dan diberi komen penambahbaikan?

Cerpen dan sinopsis novel yang terperinci (setiap bab), boleh sahaja diletakkan di entri blog, guru online akan baca dan ulas. Kalau manuskrip novel yang tebal, ini tidak termasuk dalam yuran kelas. Pelajar dan guru online perlu berbincang sekiranya ada bayaran tambahan. Sekiranya kelas sudah tamat, pada masa akan datang, para pelajar boleh mendapatkan perkhidmatan mengulas manuksrip daripada guru online.
Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.

Jika berminat hubungi saya:

Emel: ahmadshahrin.mohamadanuar@gmail.com

SMS/whatsapp: 017-4816770
Facebook: www.facebook.com/ahmadshahrin.manuar

No comments:

Post a Comment

Anda juga mungkin meminati