Thursday, May 29, 2014

Suri Rumah Pemalas?


Balik rumah, tengok rumah berselerak. Makan malam pula masih tak tersedia. Anak-anak semua tengah seronok menyelerakkan rumah. Baik macam mana pun seorang suami tu. Kalau balik kerja mengalami situasi sebegitu, pastinya anda akan naik angin sedikit bukan?


Tapi sebelum marah-marah tu suami-suami semua bertenang dahulu. Pastinya ramai yang menyangka isteri di rumah tu dari pagi sampai petang tidak ada apa-apa urusan untuk diselesaikan. Maaflah ya, semua sangkaan anda itu kurang tepat. Banyak sebenarnya urusan mereka ini, memang tak habis-habis dari pagi sampai ke malam.

Tak percaya? Cuba anda ganti kerja mereka di rumah selama 2 hari. Mungkin persepsi anda nanti akan berubah. Kalau tak percaya juga lagi, anda bacalah dulu artikel di bawah ini yang dipetik dari sumber http://www.quickmeme.com/p/3vwndh. Bukan apa, kita ni kalau mat saleh yang cerita, lebih mudah untuk kita percaya.

Guy thinks his wife does nothing all day, then this happens...

Guy thinks his wife does nothing all day, then this happens... -   Misc


Seharusnya kita bersyukur di atas kesudian isteri berhenti kerja untuk menjawat jawatan suri rumah sepenuh masa. Bagi isteri yang bekerja di rumah oula, tidak kiralah terlibat dengan MLM, perniagaan internet dan sebagainya, mereka juga perlu masa untuk menangani urusan tersebut. Itu tidak termasuk urusan kerja rumah dan melayan anak-anak lagi. Berterima kasih lah kepada isteri ini yang sanggup membanting tukang untuk membantu beban para suami dalam menyediakan perbelanjaan yang cukup untuk keluarga masing-masing.

Jadi lepas ni , kalau rasa nak marah isteri sebab banyak kerja rumah tak siap, ingatlah tulisan dalam artikel ini ya.

Tuesday, May 27, 2014

Aspek Penting Memulakan Perniagaan

Banyak contoh yang kita boleh lihat mengenai perniagaan yang tumbuh maju tapi kuncup layu dalam masa yang singkat. Kadang-kala hairan juga bagaimana perniagaan dan kedai besar dan cantik seperti itu tidak boleh bertahan lama. Tambahan pula bila melihatkan kedai mereka ini sering penuh dikunjungi pelanggan.

Ramai menyangkakan bahawa perniagaan ini sesuatu yang mudah. Tambahan pula apabila terdapat badan-badan yang dapat memberikan pinjaman modal untuk memulakan perniagaan. Ramai beranggapan bahawa modal besar akan mendatangkan pulangan besar. Tapi kadang-kala tak semestinya begitu. Saya suka memetik pesan pengasas Akademi Bekerja Di Rumah, Puan Masayu Ahmad. Kata beliau "kumpul modal dan usaha untuk menghasilkan pulangan RM 10 ringgit pertama. Kemudian usaha lagi untuk RM 50 ringgit dan seterusnya". Konsep sikit-sikit lama-lama jadi bukit itu amat sesuai saya rasa untuk dipraktikkan mereka yang mahu berjinak-jinak dengan dunia perniagaan ini.

Di awal perniagaan, selagi boleh elakkan membuat pinjaman kerana takut pinjaman ini nanti akan membataskan modal pusingan perniagaan kita setiap bulan. Seelok-eloknya kita mulakan perniagaan kita dengan modal yang ada di tangan dahulu. InsyaAllah, sikit-sikit lama-lama menjadi bukit dan semakin berkembanglah perniagaan kita nanti.


Selain itu elakkan juga untuk menyewa kedai. Bagi mereka yang ingin memulakan perniagaan pakaian mungkin boleh menjadikan rumah sendiri sebagai kedai dan tempat menyimpan stok di awal peringkat perniagaan anda. Sewa kedai ini nanti akan menjadi liabiliti kepada anda dan takut anda akan menjadi lebih tertekan sekiranya di awal perniagaan, hasilnya tidak seperti yang anda harapkan. Tambahan pula anda harus menyediakan kos untuk ubah suai, membeli kelengkapan kedai dan terikat dengan komitmen dari satu ke dua tahun secara minima.

Di awal pembabitan anda dalam perniagaan ini seelok-eloknya anda tidak menggaji pekerja bagi membantu anda dahulu. Anda terpaksa menyediakan peruntukan untuk gaji pekerja anda. Tambahan pula dengan adanya peraturan gaji minima setiap bulan sekarang, risaunya kos operasi anda nanti akan lebih tinggi dari hasil jualan anda.

Adalah penting untuk meneruskan kelangsungan perniagaan yang kita tubuhkan. Ini semua bertujuan untuk memajukan perniagaan kita di masa hadapan. Bak kata pepatah, berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian. 
Selamat Maju Jaya.

Kepentingan Blog Sebagai Tapak Promosi Bisnes Online

Macam nak pergi berperang, persediannya kenalah betul. Asas latihan, mentaliti dan senjatanya kena tersedia. Barulah peluang nak menang itu tinggi. Begitu jugalah ibaratnya nak menceburkan diri dalam bidang perniagaan online ini. Kalau berperang nak kena ada senapang dan meriam, begitu jugalah dengan perniagaan online ini.

Pada saya laman web dan blog merupakan alat yang wajib ada untuk para peniaga online ini mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka. Banyak platform yang ada sebagai landasan nak membina blog . Sama ada blogspot, wordpress dan sebagainya. Tanpa blog susah untuk memperkenalkan serta mempromosi produk dan perkhidmatan kita kepada pengguna.


Itulah sebabnya kita dapat lihat, syarikat gergasi yang memang sudah terkenal juga sanggup mengahbiskan ribuan ringgit untuk menghasilkan laman web mereka bagi dapat dicapai oleh pengguna. Secara tidak langsung ianya juga menjadi tapak promosi produk dan jenama mereka kepada pengguna baru di seluruh dunia. Terdapat banyak perkhidmatan yang menawarkan khidmat buat blog dan laman web serendah RM 50 ringgit sehinggalah ribuan ringgit bergantung kepada jenis blog dan laman web. Terdapat juga platform yang membolehkan kita membina blog secara percuma, namun rata-rata peniaga gemar memberi upah kepada perkhidmatan membina blog/laman web kerana hasilnya yang bermutu.


Ada juga mereka yang berjaya menghasilkan pendapatan hanya melalui blog tanpa perlua menjual dan mempromosi produk. Kandungan blog itu sendiri sudah cukup hebat dan berpengaruh sehingga terdapat orang yang mahu membuat bayaran hanya untuk meletakkan ikla di blog tersebut. Namun kenalah ada niche yang sesuai dan teknik penulisan yang digenmari pembaca. Juga kena selalu membuat kemaskini terhadap kandungan blog.


Begitulah serba sedikit kepentingan blog dalam bisnes online yang dapat saya kongsikan kepada anda. Pada peniaga yaang masih tiada blog atau laman web itu bolehlah membina blog anda yang pertama sekarang. Selamat mencuba.

Bagi mengetahui dengan lebih lanjut tentang teknik asas membina dan menulis blog, sila hubungi saya melalui:

emel: ahmadshahrin.mohamadanuar@gmail.com
sms/whatsapps: 017-4816770
facebook: www.facebook.com/ahmadshahrin.manuar

PERKHIDMATAN TEMPAHAN BLOG

Untuk mereka yang ingin membina blog tetapi tidak tahu caranya. Kami menawarkan perkhidmatan membuat blog untuk anda. Tidak perlu lagi bersusah-payah memikirkan dan mencari tempat yang menawarkan servis membina blog. 


Berikut merupakan kandungan pakej membina blog kami:



pakej membina blog


Semua ini hanya untuk RM 200 sahaja.


Atau untuk pertanyaan lanjut anda boleh menghubungi saya melalui:

emel: ahmadshahrin.mohamadanuar@gmail.com
sms/whatsapps: 017-4816770
Facebook: www.facebook.com/ahmadshahrin.manuar

Peluang Perniagaan Dan Menjana Pendapatan Hanya Dari Rumah

Kadar hidup yang tinggi di bandar besar membuatkan kebanyakan ibu-bapa bekerja bagi menampung kos kehidupan yang makin meningkat setiap tahun. Kos peningkatan harga petrol, barang runcit, penjagaan anak dan sebagainya menambahkan lagi beban yang sedia ada. Tambah merunsingkan apabila salah seorang daripada suami atau isteri terpaksa berhenti kerja atau diberhentikan kerja.


Kalau anda mengalami masalah di atas, mungkin info yang terkandung di dalam entri ini akan dapat membantu anda untuk memulakan langkah-langkah yang boleh anda lakukan untuk menambah pendapatan hanya dari rumah.

Terdapat banyak peluang perniagaan ataupun program-program yang ditawarkan baik secara online ataupun offline. Di antara program yang boleh anda cuba untuk menambahkan pendapatan ialah melalui aktiviti dropshipping. Melalui aktiviti dropshipping ini anda tidak perlu menyimpan stok dan tidak perlu mengeluarkan modal yang besar. Malah ada sesetengah program dropshipping tidak mengenakan sebarang yuran untuk menjadi ahli dropship produk mereka. Manakala sebahagiannya mengenakan sejumlah wang sebagai yuran pendaftaran dropship produk mereka. Antara kelebihan lain program dropshipping ini ialah anda tidak perlu mempunyai kedai sendiri. Anda hanya perlu mempromosikan produk dropship tersebut dan apabila pelanggan membeli melalui anda, syarikat akan menghantarnya terus kepada pembeli. Anda pula akan mendapat komisen daripada setiap produk yang terjual. 

Anda juga berpeluang menambah pendapatan melalui penjualan pakaian secara online dan offline. Anda boleh menjadikan rumah anda sebagai kedai atau pejabat butik anda beroperasi. Sebenarnya ianya tidak sesusah dan semahal yang disangkakan kebanyakan orang. Yang penting kena tahu cara memulakan perniagaan butik secara online/offline dan juga mendapatkan pembekal yang baik.






Selain itu anda juga boleh menjana pendapatan dari rumah melalui perniagaan makanan. Kalau ada kemahiran memasak, membuat kek dan pastri, pastinya anda boleh mencuba peluang perniagaan begini. Kerana makanan sememangya bidang perniagaan yang sentiasa penuh dengan permintaan. Tambahan pula sekarang ini dah dekat dengan hari raya, kalau anda buat bisnes kuih raya, insyaAllah akan mendapat sambutan hangat.

Tapi dah ramai sangat orang lain menceburi bidang yang sama, jadi macam mana nak bersaing dengan mereka. Nanti takut pula modal yang dilaburkan itu lebur pula. Memang tidak dinafikan kerisauan anda itu berasas. Saya pun sama. Tapi Alhamdulillah, jika betul gayanya, teknik pemasaran, usaha yang gigih dan bimbingan yang berterusan, semua itu dapat diatasi. Sebaik-baiknya dapat belajar dan fahami dulu sedikit sebanyak tentang program atau aktiviti menambah pendapatan yang ingin anda ceburi. Ramai yang sudah berjaya, ayuh mulakan langkah pertama anda untuk kita bersama-sama dengan mereka yang telah berjaya.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang perniagaan dan menambah pendapatan dari rumah anda boleh terus menghubungi saya melalui:


emel: ahmadshahrin.mohamadanuar@gmail.com
sms/whatsapp: 017-4816770

facebook: www.facebook.com/ahmadshahrin.manuar




EBOOK PANDUAN MULA BISNES BUTIK ONLINE/OFFLINE






Panduan Mula Bisnes Butik Online / Offline (Harga : RM50)
Bab 1: Pengenalan bisnes

1.1 Ringkasan bisnes butik
1.2 Rangkaian industri butik
1.3 Ciri-ciri butik


Bab 2: Kemahiran
2.1 Kenali bakat, hobi kepada bisnes
2.2 Kemahiran dalam bisnes
2.4 Ambil peluang bisnes secara online
2.5 Kuasai kaedah promosi sepanjang tahun


Bab 3: Barang mentah/ Sumber bekalan 
3.1 Fokus produk (niche)
3.2 Sumber pemborong produk, senarai pembekal, lokasi
3.3 Peralatan kelengkapan butik (jenis produk, jualan borong, runcit, pembekal produk)
3.4 Panduan produk dan khidmat pelanggan



Bab 4: Modal 
4.1 : Modal Untuk Bisnes Skala Kecil
4.2 : Contoh Kaedah Kumpul Modal
4.3 : Strategi Pengurusan Modal
4.4: Sumber Pinjaman


Bab 5: Siapa pelanggan/sasaran
5.1 Mengenalpasti sasaran pelanggan
5.2 Panduan khidmat pelanggan
5.3 Kemahiran khidmat pelanggan
5.4 Cara menjual kepada setiap pelanggan


Bab 6: Pendaftaran bisnes


Bab 7: Pengurusan bisnes
7.1 : Pentadbiran
7.2: Operasi- pengendalian stok, pameran di butik, pengurusan pekerja, kaedah jualan
7.3: Pengurusan Kewangan
7.4: Panduan Pengurusan Profesional


Bab 8: Harga tawaran
8.1 Kaedah penentuan harga
8.2 Contoh penentuan harga
8.3 Mempelbagaikan jualan- konvensional dan online


Bab 9: Promosi/pemasaran 
9.1 Kaedah promosi & pemasaran
9.2 Strategi promosi butik
9.3 Strategi promosi butik
9.4 Tip promosi dan pemasaran


Bab 10: Organisasi/badan berkaitan
10.1: Bisnes yang ada kaitan dengan bisnes butik
10.2: Jaringan usahawan- forum online, persatuan
10.3: Organisasi yang perlu disertai usahawan 


Bonus 1
Bab 11: Pengalaman bisnes
11.1 Alasan perlu buka butik
11.2 Pengalaman bisnes 1, Abaya Elegen, Norhaniza Taib
11.3 Pengalaman bisnes 2: Ely Suhaili Punari
11.4 Kisah Inspirasi Butik Al-Ikhsan


Bonus 2
Bab 12 Motivasi bisnes 
12.1Kelangsungan bisnes
12.2 Aliran pendapatan berganda
12.3 Lapan prinsip sukses
12.4 Tip bisnes orang Cina


Saturday, May 24, 2014

KELAS ONLINE YANG SESUAI UNTUK MEREKA YANG BEKERJA DI RUMAH

Ada peluang memang semua benda nak buat sendiri. Elok ke, buruk ke, rasa macam lagi puas bila buat sendiri daripada suruh orang. Tapi masa belajar dulu tak pula macam tu. Macam lagi ramai yang main salin je orang lain punya tugasan. Beberapa hari yang lepas dapat kesempatan nak membaiki dan menukar pintu bilik air. Isteri dah minta ganti dah lama dah. Rumah tak berapa luas, jadi memang suka guna pintu PVC yang jenis tarik dan boleh lipat tu. Masalahnya dah ada anak kecil, memang pintu tu jadi sasaran menarik merekalah. Kejap sahaja dah rosak.

Maka bertungkus lumus jugalah nak menukar pintu tu. Kira-kira separuh hari jugalah nak siap. Memang tak ada pengalaman. Ingatkan senang, rupanya susah juga bila tak tahu. Tapi Alhamdulillah, hasilnya boleh tahan. Sebab kedekut tak nak bayar upah pasang beberapa ratus ringgit. Rasanya lebih murah kalau pasang sendiri. Tapi kira-kira balik macam lagi mahal pula. Ialah campur beli pintu, beli perkakasan, (drill dan sebagainya). Nampak gayanya memang kena bagi yang pakarlah untuk lakukan urusan sebegini di masa hadapan.

Sebut pasal pakar dan belajar ni, saya nak kongsikan sedikit dengan para pembaca semua. Kalau ada yang berminat nak memulakan perniagaan, menulis ebook dan sebagainya berkaitan dengan perniagaan tapi tak tahu cara nak bermula. Bolehlah lihat Klip Video di bawah.


Anda boleh sertai mana-mana kelas online berikut berdasarkan minat dan keperluan anda:


  •  Kelas asas blog dan penulisan
  •  Kelas asas blog, fan page dan mula bisnes
  •  Kelas penulisan kreatif
  •  Kelas beriklan mudah.my
  •  Kelas penulisan ebook pertama
  •  Kelas borong Telekung solat
  •  Kelas urus akaun WAHM SOHO

4 Pakej telah disediakan. Pilihlah kelas berdasarkan keperluan, minat dan kemampuan anda













Keterangan lanjut, sila hubungi saya melalui:

Emel: ahmadshahrin.mohamadanuar@gmail.com
SMS/whatsapp: 017-4816770
Facebook: www.facebook.com/ahmadshahrin.manuar

Thursday, May 22, 2014

Teknik pemasaran berkesan Agogo

Nak berniaga ni susah, tambahan pula kalau jenis yang malu-malu dan susah nak buka mulut. Itu yang kadang-kadang tu produk dah berkualiti dan bagus tapi hasil jualan kurang. Jadi nak berniaga ni produk yang bagus juga belum tentu menjamin keuntungan yang tinggi. Proses pemasaran juga perlu dititikberatkan. Di bawah ini saya nak tunjukkan satu video mengenai satu teknik pemasaran yang sangat hebat. Sila tonton sampai habis ya. Boleh juga anda turut terhibur




Walaupun video tersebut hanyalah sebuah cerita kartun, tetapi tetap boleh ambil pengajaran tentang pentingnya proses pemasaran.

Antara ayat pemasaran 'power' yang dapat saya rangkumkan melalui video di atas ialah:

1. Abang jangan tengok harga yang tinggi, tetapi abang kena tengok pada diskaun yang kami beri, sehingga 90%. (Fokus pada diskaun atau kelebihan produk dan servis yang ditawarkan).

2. Mesin rumput tenaga hijau. Padahal ianya hanyalah seekor kambing (pentingnya proses penjenamaan sesuatu produk)

3. Tapi rumah saya takde rumput. Jangan risau kami datangkan sekali percuma benih rumput. (Pembeli akan lebih terkesan dengan hadiah percuma)

Jadi bagi yang baru mula berniaga tu , kenalah memperuntukkan sedikit wang bagi tujuan pemasaran. Sekarang ni terdapat lambakan produk yang sama di pasaran, jadi kita kenalah lebih kreatif sedikit memberikan servis yang terbaik dang mungkin beberapa tawaran yang berguna supaya pembeli memilih produk anda.

Bercakap pasal promosi ni, anda juga bolehlah promosikan perniagaan anda di SOHO Directory




Pada harga serendah RM 50 setengah tahun ni memang berbaloi sangat.




Jom tengok sikit klip ni. 


Jadi kalau anda juga ada masalah sama macam Maria. Anda juga mungkin boleh turut beriklan di SOHO directory.


Untuk tempahan iklan bolehlah menghubungi saya melalui:


sms/whatsapp: 017-4816770

emel: ahmadshahrin.mohamadanuar@gmail.com
FB: www.facebook.com/ahmadshahrin.manuar

Tuesday, May 20, 2014

Ditarbiah Oleh Anak Sendiri

Balik sahaja rumah, anak sulung keluarkan soalan menusuk kalbu " Kenapa Abi balik rumah Aasim? Abi tak kerja ke? ". Pedih juga hati ni bila terkena soalan begitu dari si anak. Itulah padahnya bila selalu sangat pulang lewat ke rumah. Apabila sampai awal sedikit, anak pula yang terkejut.

Alhamdulillah, anak sulung saya Aasim dah semakin memahami tugas Abi dia. Kalau dulu sewaktu saya nak pergi kerja, mesti meraung-raung nak ikut Abi dia. Kini tugas meraung itu diambil-alih pula oleh si bongsu, adik Husin. Pantang nampak Abi dia buka pintu, pasti meraung-raung dan meronta-ronta nak ikut. 

Kadang-kadang sayu juga bila anak sulung tu kerap benar meminta Abi dia supaya tidak pergi kerja agar dapat duduk bermain bersama dengan beliau. Sepanjang 4 tahun usia beliau, memang agak kurang masa bersama dengan beliau kerana faktor tugas yang memerlukan saya berada jauh dari rumah. Tapi kehidupan zaman sekarang ni, tambahan di bandar besar pula, tidak banyak pilihan yang ada. Kenalah akur dengan tugasan yang diberikan.

Anak-anak ni makin besar makin bijak dan makin dalam maksud percakapannya. Pernah suatu hari minggu ni saya berbual-bual dengan Aasim sewaktu bermain dengan dia. Saya tanya " Aasim suka Abi kerja dekat rumah atau kerja di pejabat? ". Secara jujur, Aasim menjawab " Aasim suka Abi bermain dengan Aasim di rumah". Tersentak juga saya dengan jawapan beliau.

Itulah kadang-kadang tak sangka anak-anak kecil ini banyak juga mengajar kita tentang apa yang berharga sebenarnya.  Ingatkan dah jadi ketua keluarga ni, kita sahajalah yang nak kena selalu mentarbiah anak-anak dan isteri. Tetapi rupa-rupanya anak-anak pula yang macam lagi banyak mentarbiah Abi dia.

Begitu banyak yang kita boleh belajar daripada anak-anak ni sebenarnya. Satu contoh saya nak kongsikan dekat sini. InsyaAllah semua pun boleh ikut, tak kisahlah kerja sendiri ataupun makan gaji. 

Siapa yang ada anak atau anak saudara atau adik pasti selalu nampak dan perhatikan perkara ini. Perasan tak kalau anak-anak ini inginkan sesuatu tetapi tak dapat, apa yang mereka akan lakukan?

Pastinya akan menangis dan meraung-raung bukan? itu biasalah lumrah bagi anak-anak kecil ini sedih tak dapat apa yang ereka inginkan. Tetapi perasan tak apa yang mereka buat selepas menangis itu? Mereka akan terus minta, minta,minta dan meminta sampai dapat juga bukan? Ataupun setidak-tidaknya mereka akan berhenti meminta sehinggalah mendapat sesuatu gantian yang lain bagi apa yang mereka inginkan. 

Di sini kita boleh lihat bahawa anak-anak ini tak mudah putus asa. Jadi sifat inilah yang harus kita contohi. Kalau masih ada masalah dalam kehidupan, perniagaan, pekerjaan dan sebagainya, yang penting jangan putus asa dan terus berusaha. Kena menangis jugakah? Mestilah. Tapi menangis dan memintalah dari yang mampu dan ada. Siapa yang mampu dan dapat mengabulkan permintaan kita? pastinya hanya Allah s.w.t. Teruskan usaha, berdoa dan yakin dengan pertolongan Allah. InsyaAllah dapatlah yang terbaik untuk kita. Jangan sesekali mudah putus asa kerana sifat ini tidak disukai oleh Allah.

Tak percaya tak apa, buat sahaja. InsyaAllah hasilnya pasti tiba.


Monday, May 19, 2014

Saham Akhirat - wakaf untuk membesarkan Masjid Al - Wahidiah Kuala Kangsar

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bermula hari ini, insyaAllah saya akan menyediakan satu ruangan atau kategori khas bagi saham akhirat. Ruangan ini diwujudkan khusus bagi mengumpul dana dan sumbangan bagi pihak yang memerlukan. 

Untuk entri ini saya berbesar hati untuk menjalankan tugas yang diamanahkan kepada saya yakni untuk mengumpul dana bagi membesarkan Masjid Al Wahidiah, Kampung Kuala Dal, Perak. Masjid ini merupakan masjid di mana terletaknya kampung saya. Ayah saya, Tuan Haji Mohamad Anuar juga merupakan pengerusi Masjid Al Wahidiah ini. Sebelum itu bagi mereka yang tidak tahu di mana masjid itu boleh lihat beberapa gambar di bawah.






Mungkin anda dah tahu kalau tengok masjid buluh ni. Tapi masjid ini sudah dibaik pulih dan dipelihara sepenuhnya. Cumanya pembesaran Masjid Al Wahidiah ini untuk masjid batu yang baru yang terletak di sebelahnya.

Masjid Al-Wahidiah

Masjid Al-Wahidiah
Gambar ihsan blog dkosonglapan.blogspot.com

Untuk makluman anda, pembesaran masjid ini adalah bagi tujuan untuk menampung jemaah yang sudah semakin ramai di Masjid ini. Khususnya pada waktu solat jumaat dan Solat sunat Aldilfitri & Aidiladha. Kerja- kerja pembesaran sudah mula dilakukan. Namun begitu, pihak masjid masih memerlukan peruntukan sekitar RM 15,000 bagi tujuan pembesaran masjid.


Sumbangan adalah RM 100 untuk setiap kaki persegi.

Sumbangan boleh dibuat terus kepada Akaun MAYBANK berikut:

158097780886
Masjid Al Wahidiah

Untuk yang mahu menyumbang bolehlah beritahu maklumat sumbangan anda (berapa jumlah sumbangan anda) kepada saya melalui:

emel: ahmadshahrin.mohamadanuar@gmail.com
telefon/sms/whatsapps: 0174816770
facebook: www/facebook.com/ahmadshahrin.manuar

Maklumat ini perlu bagi tujuan mengemas kini jumlah dana terkumpul dan juga bertujuan untuk  tidak mencampur adukkan duit masjid yang sedia ada dan juga wakaf pembesaran masjid ini.

Segala sumbangan anda adalah amat dihargai. Diharap anda juga dapat menghebahkan perkara ini. Diharap dalam tempoh sebulan ini, kutipan RM 15,000 berjaya dicatatkan bagi tujuan pembesaran masjid. Makin banyak yang kita sumbangkan, makin banyak pulangannya nanti.

Tak percaya tak apa, buat sahaja, InsyaAllah ada hasilnya nanti.

Sunday, May 18, 2014

Macam mana nak seimbangkan akaun perniagaan?

Hujung minggu ni berkesempatan pulang ke Bukit Mertajam, rumah mertua. Anak-anak rindu nak main dengan tok dan tok wan mereka. Saya dan isteri pun berkesempatan nak melihat ahli keluarga terbaru, Ayra Rise Khadijah, anak kepada adik isteri saya.
Selepas mengunjungi rumah adik ipar di batu kawan, kami pun singgah ke sebuah gerai makanan di simpang empat. Gerai itu merupakan antara gerai pilihan saya kerana kesedapan rojak pasembur yang dijualnya. Malahan gerai itu turut menjual aneka jenis makanan lain seperti.laksa, mee kuah dan sebagainya.
Seronok melihat gerai perniagaan orang kampung yang maju. Gerainya sederhana tetapi bersih, lantainya disimenkan dan berbumbung kanopi kenduri kahwin. Turut tersedia kawasan parkir kereta bersebelahan memudahkan orang berkunjung. Rata-rata ahli keluarganya sendiri yang bekerja di situ.
Itulah keindahan dan kelebihan perniagaan kecil dan sederhana. Walau bagaimanapun perniagaan kecil dan sederhana ini juga terdat kekurangannya. Kalau salah aturan, bisnes juga tidak boleh bertahan. Kelemahan biasanya ialah kesilapan pengurusan perakaunan perniagaan kecil ini.
Ramai yang menyalah anggap bahawa duit sendiri dan duit perniagaan itu bileh dicampur adukkan. Akibatnya perniagaan menghasilkan banyak jualan,tetapi keuntungan tidak seberapa. Malah dalam beberapa kes, peniaga turut mengalami kerugian. Lama-kelamaan tiaa modal pusingan untuk meneruskan perniagaan. Seperti saya, kesilapan yang biasanya terjadi ialah membelanjakan hasil jualan tanpa menolak kos perbelanjaan penghantaran,promosi dan modal barang itu sendiri.
Itulah pentingnya untuk memahami asas perakaunan dan perniagaan. Malah penting juga untuk turut mengasingkan akaun dan perbelanjaan perniagaan dan diri sendiri walaupun anda bekerja sendiri dan anda sahaja pekerjanya.
Jadi kalau anda mengalami masalah yang sama seperti di atas, jualan ada tapi tiada keuntungan bolehlah menghadiri kelas asas akaun.
Kelas asas akaun ini dianjurkan oleh Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR). Kelas ini terdapat dalam dua bentuk iaitu online dan offline. Pendaftaran kelas offline bulan Jun 2014 masih lagi dibuka.
Untuk keterangan lanjut anda bolehlah ke laman web Akademi.Bekerja Di Rumah ataupun terus menghubungi saya melalui:

1. sms/whatsapp: 017-4816770


Jom kita mendaftar sama-sama. InsyaAllah lepas belajar ilmu baru akaun ni kita boleh mula meningkatkan keuntungan perniagaan. Malah turut memudahkan kita menguruskan akaun dan perbelanjaan harian dan perniagaan kita.
Tak percaya tak apa,buat sahaja. InsyaAllah hasilnya pasti tiba.

Saturday, May 17, 2014

Teknik Menyelesaikan masalah

Masalah,masalah,masalah. Tak pernah habis dengan masalah. Di majalah-majalah dan internet pun penuh dengan pelbagai artikel mengenai penyelesaian masalah. Rancangan televisyen pun banyak yang menawarkan mengenai penyelesaian masalah. Masalah kewangan,masalah kesihatan, masalah negaa dan pelbagai cabang permasalahan lagi. Tapi mengapa rancangan sebegini dan pembacaan sebegini menarik begitu banyak permintaan ramai?

Ini disebabkan seorang manusia tak pernah lepas dari masalah. Malah manusia juga sering memikirkan masalah sehinggakan acapkali terlupa memikirkan penyelesaiannya.

Situasi 1:

Seorang ibu terpaksa berhenti kerja setelah melahirkan anak kerana tidak ada orang yang boleh menjaga anaknya dan harus menjaga anaknya sendiri. Kalau dilihat pada masalahnya mungkin hanya ternampak akan kuranglah punca pendapatan keluarga disebabkan si ibu terpaksa berhenti kerja. Tetapi kalau fokus pada penyelesaiannya mungkin si ibu boleh menampung kembali pendapatannya yang hilang. Daripada merungut dan mengeluh terpaksa berhenti kerja mungkin si ibu ini boleh melakukan aktiviti yang mendatangkan pendapatan kepada beliau melalui pengalaman si ibu ini menjaga dan mengasuh anak beliau. 

Si ibu melalui pengalaman menyusukan bayi beliau telah melakukan 3 perkara ini:


i) menulis tentang petua menyusu dan menambahkan susu badan

ii) menjual supplement (makanan tambahan) untuk menambah susu 
iii) menjual baju menyusu yang mesra ibu menyusu

Daripada masalah, belau telah menukarkan masalah tersebut kepada peluang menambahkan pendapatan beliau.



Situasi 2

Seorang ayah hendak menyewakan sebuah rumah, tetapi rumah itu masih belum tersedia dengan grill (jeriji keselamatan). Setelah membuat tinjauan kedai grill meletakkan harga RM 5000 dan tempoh 25 hari untuk menyiapkan grill tersebut. Manakala si ayah memerlukan masa 15 hari untuk grill disiapkan dan modal yang ada hanya RM 3000. Daripada merungut dan menyalahkan kedai, si ayah telah membeli mesin welding (kimpalan) dan besi lalu membuat sendiri grill. 


Hasilnya beliau berjaya menyiapkan dan memasang grill tersebut dalam masa yang beliau inginkan dan di bawah modal yang beliau ada. Bonusnya penduduk sekitar mula menempah grill daripada beliau dan beliau mula mendapat hasil yang konsisten dan menguntungkan.

Jadi fikirkan dan pilihlah anda nak jadi insan yang macam mana? Sekadar merungut dengn masalah yang melanda atau bijak menukarkan masalah kepada peluang dan penyelesaian.


Fokus pada masalah, belum bermula sudah kalah,masalah pula bertambah parah, Separuh jalan terus menyerah. Fokus pada penyelesaian, barulah nampak jalan, minta doa pada tuhan, InsyaAllah diperkenan.

Tak percaya tak apa, buat sahaja. InsyaAllah ada hasilnya.


Friday, May 16, 2014

Selamat hari guru

Nabi Adam diajar oleh Malaikat Jibril untuk membuat roti daripada gandum. Nabi Muhammad juga diajar untuk membaca oleh malaikat Jibril bermula dengan turunnya wahyu yang pertama ke atas baginda. Daripada sini lagi kita boleh nampak kepentingan pendidikan dan guru di dalam kehidupan kita.

Tidak kisahlah guru formal ataupun yang tidak formal. Mereka inilah yang sedikit sebanyak yang mencorakkan sebahagian besar kehidupan kita. Kita imbas kembai masa lampau kita. Sewaktu kecil, ibu bapa kitalah yang mengajar kita bercakap, mengenal huruf dan membaca sebelum kita ke tadika lagi. Macam saya, emak saya mengajar mengenal huruf hanya daripada roda hiasan dan papan tanda sahaja sehingga akhirnya saya boleh mengeja dan membaca. Malah ibu bapa saya masih lagi menjadi cikgu saya dalam semua aspek kehidupan dan juga aspek keagamaan. Ibu bapa kitalah yang terus menerus mentarbiah dan mendidik kita sehingga ke akhir ayat.

Kembali ke zaman lampau, masa kecil kita. Pendidikan awal kita dapat di tadika dan sekolah rendah. Bersusah payah guru-guru mengajar dan mendidik kita. Bersabar dengan segala kerenah dan tingkah laku kita hanya demi memastikan kita menjadi insan terpelajar dan berjaya. Betapa suatu ketika dulu tugas guru itu begitu dihargai. Dahulu di bangku persekolahan sekolah rendah, apabila ditanya pastinya sebahagian besarnya menjawab cita-cita mereka mahu menjadi seorang guru. Bangganya anak-anak didik ini dengan tugas seorang guru.

Melangkah ke alam remaja, kita duduk di bangku sekolah menengah. Di sini di samping mengajar guru turut menkankan aspek sahsiah supaya kita ini disiapkan untuk alam pelajaran yang seterusnya. Bersengakang mata dan bergembeling tenaga mereka mengadakan pelbagai kelas latihan dan tuisyen secara percuma hanya mahu memastikan kita berjaya. Bagi mereka biarlah mereka kekal sebagai guru jikalau tugas itu mampu melahirkan pemimpin negara dan tokoh-tokoh profesional di masa kan datang. Namun sedihnya ada juga yang tidak mahu ditolong lantas tergamak ponteng dan biadap dengan guru.

Seterusnya hamoir menjadi orang dewasa, kita meangkah pula ke alam gading. Pensyarah pula mengambil alih tugas mengajar dan mempersiapkan kita untuk menempuh alam pekerjaan. Namun ramiai yang tidak endahkan pengorbanan mereka. Malah ramai yang melawan kerana merasakan mereka yang terhebat. Ramai yang tidak pergi kelas dan sebagainya. Kalaulah mereka ini sedar dan faham pengorbanan guru-guru ini.

Pentingkan peranan guru ini dalam kehidupan mereka. Tak ternilai dengan pujian, wang ringgit dan harta benda. Dulu saya juga tidak berapa ambil peduli pada guru. Cukup sekadar hormat apabila mereka ada.

Tapi setelah membesar dan hidup di dalam keluarga pendidik ini, saya makin nampak dan faham keperitan dan kepayahan mereka. Ibu dan ayah mertua seorang guru. Kakak dan abang ipar juga seorang guru. Memang terharu melihatkan kesungguhan mereka mendidik dan sikap mereka ang tak pernah putus asa untuk terus memajukan anak murid.

Jadi hormatilah dan sayangilah guru kita. Besar pengorbanan mereka sebenarnya. Tanpa bantuan mereka , mungkin anda tidak dapat berjaya seperti anda sekarang. 
hormatilah guru, insyaAllah ilmu kita akan diberkati. 


Selamat hari guru kepada semua warga pendidik. semoga jasa kalian akan dibalas oleh Allah s.w.t

Macam mana nak mulakan perniagaan pakaian

Sedar tak sedar sekarang ni dah bulan rejab. Sekejap sahaja lagi nak masuk bulan ramadhan dan bulan syawal. Maka berduyun-duyunlah orang ramai sibuk nak membuat persiapan menjelang syawal. Ada yang dah beli baju raya, langsir raya dan sebagainya. Menjelang bulan ramadhan dan syawal ni biasanya peniaga yang menjual baju melayu, baju kurung dan langsir memang laris kerana permintaannya yang tinggi, maklumlah semua nak bergaya di hari raya.


Pada yang nak keuntungan bermusim, bolehlah mencuba untuk menjual pakaian raya. Maklumlah lagi 2 bulan sahaja tinggal sebelum syawal, para tukang jahit pun pastinya sudah tidak mampu menerima tempahan baharu lagi.


Tetapi kalau anda berminat nak meniaga pakaian sepanjang tahun, saya boleh kongsikan caranya. Macam mana tu ya?


Pertamanya kenalah tahu serba sedikit tentang asas nak menjual pakaian. Kalau berkemampuan, saya nak sarankan buku ini. Harganya RM 50.




Apabila dah tahu serba sedikit tentang memulakan perniagaan pakaian, bolehlah mencuba untuk menjualnya pula. Tapi dimana nak dapatkan pengedar dan pakaian jenis apa yang sesuai untuk dijual?


Saya cadangkanjuallah pakaian yang unik, yakni yang berfesyen kerana ia boleh terjual bila-bila masa. Pilihan paling selamat ialah baju kurung. Baju kurung ni memang tersangat laris permintaannya. 


Bagi mereka yang pandai mencipta fesyen pakaian tetapi tidak tahu asas jahitan dan pembekal mungkin boleh lawati laman web ini: http://www.blinglustre.com/tailoring.php. Bagi yang tidak tahu mereka pakaian pun tak apa, anda boleh lihat fesyen di internet dan bawa gambar tersebut kepada kedai pakaian ini. Mereka mampu menghasilkannya untuk anda. 



 Kenapa kena lawati laman ini?


1. Harga yang berpatutan

2. Anda bebas membuat rekaan anda sendiri

3. Kemahiran membekalkan pakaian menyusu/berfesyen

4. Khidmat yang mesra pelanggan


Ini antara portfolio mereka.