Saturday, March 29, 2014

Soalan-soalan yang harus dijawab sebelum bergelar WAHD


Salam Sejahtera. Pastinya para bakal WAHD berdepan dengan pelbagai soalan sewaktu mengambil keputusan untuk menjadi WAHD sepenuh masa. Pastinya bertubi-tubi soalan diajukan sama ada dari pihak pengurusan syarikat, rakan terdekat, keluarga mahupun pasangan sendiri. Jom kita lihat apakah bentuk soalan yang para bakal WAHD kena jawab.

1. Bila anda mulakan perkhidmatan anda dengan syarikat? 

2. Bilakah anda menamatkan perkhidmatan anda dengan syarikat ?

3. Apakah sebab utama anda membuat keputusan berhenti kerja? Sepengetahuan saya anda semua merupakan antara pekerja cemerlang dan berpeluang untuk menjawat jawatan tinggi dalam syarikat dalam masa beberapa tahun lagi. 

4. Sebelum membuat keputusan untuk berhenti, apakah langkah-langkah dan perancangan yang anda ambil?

5. Apakah soalan paling lazim yang anda terima dari keluarga dan teman rapat setelah anda menceritakan niat anda untuk berhenti kerja?

6. Secara ringkas tolong terangkan cabaran yang anda hadapi sewaktu hendak berhenti kerja. Sebagai contoh, bagaimana anda menerangkan kepada keluarga dan juga majikan anda & bagaimanakah penerimaan mereka?

7. Berapa lama masa yang anda ambil sebelum membuat keputusan untuk berhenti kerja?

8. Setelah anda berhenti kerja, apakah yang anda lakukan?

9. Apakah cabaran yang anda hadapi setelah berhenti kerja?

10. Sila ceritakan satu pengalaman yang paling manis & satu pengalaman yang paling pahit setelah anda berhenti kerja.

11. Sila ceritakan kisah kejayaan anda setelah anda berhenti kerja.

12 . Adakah anda berpuas hati dengan tindakan anda berhenti kerja dahulu?

Bagaimana? adakah anda sudah bersedia dan mempunyai jawapan terhadap semua persoalan tersebut?Sekiranya sudah, tahniah diucapkan kepada anda. Anda memang sudah berjaya menjadi WAHD sepenuh masa. Sekiranya masih belum, jom kita lengkapkan ilmu dan teruskan usaha untuk menjadi WAHD sepenuh masa.Sebarang pertanyaan dan perkongsian, sila hubungi saya di:No comments:

Post a Comment

Anda juga mungkin meminati